Lönepodden vill inspirera och stärka dig som verkar inom yrkesområdet lön. Ett nytt avsnitt publiceras varje månad den 25:e. (Du kan behöva webbläsaren Google Chrome). Läs mer Inlägget Nyheterna på…
Skatteverket har publicerat en kommentar till en dom från Högsta förvaltningsdomstolen. I domen slogs fast att pensionsvägledning i form av information och rådgivning till anställda som bekostas av arbetsgivaren och…
Ersättningskraft utgör kraft som ett kraftverk, enligt dom eller avtal, är skyldigt att som ersättning tillhandahålla en fastighet för vattenkraft från strömfall som fastigheten avstått till kraftverket. Skatteverket redogör i…
Kronofogden har gjort en sammanställning över under vilka perioder de kommer att bearbeta överskjutande skatt för 2019. Har du en fordran du vill ha betalt för och vill vara med…
De senaste sex åren har det blivit allt vanligare att vobba istället för att vabba. Främsta anledningen till att man vobbar är att hinna med sina arbetsuppgifter. Samtidigt uppger drygt…
Under 2018 ökade antalet privatanställda tjänstemän som omfattas av den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP med 2 100 personer varje månad i genomsnitt. Nu har 2,4 miljoner privatanställda tjänstemän ITP, visar nya…
I medierna beskrivs ibland att människor inte har fått lösa in ogiltiga sedlar hos Riksbanken. De allra flesta inlösenärenden godkänns. De få ansökningar som får avslag beror till stor del…
I december antog riksdagen Moderaternas och Kristdemokraternas budgetreservation. Den innehåller ett antal tillkännagivanden på skatteområdet. Finansdepartementet har samlat de promemorior med skatteförslag som har remitterats med anledning av tillkännagivandena. Läs…
I vissa fall då exempelvis företag eller myndigheter tänkt samla in och använda personuppgifter måste de först göra en konsekvensbedömning för att identifiera riskerna för de personer som kommer att…
Skatteverket har gjort en sammanställning med information om olika belopp och procentsatser för exempelvis fastighetsavgift och fastighetsskatt, prisbasbelopp samt för olika avdrag som gäller under inkomstår 2019. Läs mer Inlägget…
Skatteverkets broschyr Skatteregler för bostadsrättsföreningar och deras medlemmar har uppdaterats. Broschyren vänder sig till bostadsrättsföreningar och deras medlemmar och behandlar de skattefrågor som kan bli aktuella. Läs mer Inlägget Skatteregler…
Skatteverket berättar i sin broschyr Sommar- och extrajobb vad du som studerar och jobbar extra under år 2019 ska tänka på. Blanketten Jämkning för skolungdom och studerande (ändring av preliminär…
Skatteverket har uppdaterat sin broschyr Bokföring, bokslut och deklaration – del 2. Broschyren vänder sig till dig som har enskild näringsverksamhet. Innehållet i broschyren gäller även för dödsbon som driver…
Enligt Skatteverkets bedömning ska uttrycken omsättning av vara och leverans tolkas på ett sätt som är konformt med EU-rätten. I ett ställningstagande tydliggör Skatteverket bl.a. hur några särskilda transaktioner ske…
Utredningen om informationsskyldighet för skatterådgivare har nu lämnat ett betänkande. Utredningen har haft i uppdrag att se över möjligheterna att införa en skyldighet för bl.a. skatterådgivare att informera Skatteverket om…
Skatteverket anser att ätfärdiga kryddväxter och sallader i kruka är livsmedel som omfattas av den reducerade skattesatsen för moms, 12 procent. Andra växter i kruka som till viss del kan…
Skatteverket hänvisar i vissa texter till Riksbankens mittkurser som publiceras varje månad. Riksbanken har nu även sammanställt en tabell som visar årsgenomsnittet av valutakurser för 2018. Läs mer Inlägget Valutakurser…
Från och med den 1 februari 2019 kommer Bolagsverket att ändra vissa avgifter för bland annat aktiebolag, enskilda näringsidkare, ekonomiska föreningar, företagsinteckningar och e-ingivna kungörelser. Läs mer Inlägget Nya avgifter hos…
I år kan fler få sin skatteåterbäring redan i april. Skatteverket förenklar och tar bort kravet på anslutning till säker digital brevlåda för tidig återbäring. Den som är ansluten till…
Syftet med RUT-avdraget är bland annat att omvandla svart arbete till vitt, öka den tid som köparna ägnar åt sina betalda arbeten och göra det lättare för personer med kort…
Regeringskansliet har gjort en sammanställning som innehåller ett urval av de lagar och förordningar som trätt i kraft runt årsskiftet 2018/2019, både sådana som är nya och ändringar i befintliga….
Har insatsen sänkts i en bostadsrättsförening, ska bostadsrättsinnehavarens anskaffningsutgift minskas med motsvarande belopp. Skatteverket redogör i ett ställningstagande om det är säljaren eller köparen som ska minsk sin anskaffningsutgift när…
Skatteverket redogör i ett ställningstagande för sin uppfattning om det är dödsboet eller dödsbodelägaren som ska vinstbeskattas när egendom sålts som ingått i ett dödsbo med endast en delägare. Läs…
I en promemoria föreslår Finansdepartementet att skattereduktionen för fackföreningsavgift ska avskaffas från och med den 1 april 2019. Läs mer Inlägget Skattereduktion för fackföreningsavgift avskaffas dök först upp på Srf konsulterna.
Finansdepartementet föreslår att momsen på förevisning av naturområden utanför tätort samt av nationalparker, naturreservat, nationalstadsparker och Natura 2000-områden, höjs från 6 procent till 25 procent. Läs mer Inlägget Höjd moms…
Obetalda semesterdagar som en person har rätt att ta ut enligt semesterlagen är inte intjänade och ger ingen inkomst. Högsta förvaltningsdomstolens bedömning är därför att uttag av obetald semester ska jämställas…
Högsta förvaltningsdomstolen har funnit att dispositioner avseende skogskonto ska behandlas på samma sätt som skattemässiga dispositioner inom ramen för periodiseringsfondssystemet vid beräkningen av sjukpenninggrundande inkomst. Läs mer Inlägget Sjukpenninggrundande inkomst…
Senaste kommentarer